Oprac: Malgo La
W Sandomierzu rozpoczął się Festiwal Czekolady – to już III edycja wydarzenia w tym mieście. Potrwa do niedzieli 13 września. Już dzisiaj wokół stoisk gromadziło się wielu amatorów czekolady i innych słodyczy.
Na sandomierskim Rynku pojawiły się, oblegane przez klientów, stoiska, oferujące przeróżne wyroby czekoladowe. Wystawcy prezentują wyroby znanych i prestiżowych manufaktur. Właśnie czekolada jest bohaterką tego festiwalu, który po raz kolejny z powodzeniem stanowi dodatkową atrakcję dla mieszkańców oraz turystów i osładza im pierwsze wrześniowe, powakacyjne już dni.
Czekolada zachwyca różnorodnością form, smaków i dodatków. Na przykład duże zainteresowanie wzbudzają czekoladowe narzędzia – śrubokręty, obcęgi, śrubki z powodzeniem imitują te prawdziwe, żelazne, pokryte grubym kożuchem rdzy ( kakaowej).
Poza tym, na stoiskach piętrzą się ręcznie wykonane praliny, czekoladowe ramki na zdjęcia, figurki i klasyczne tabliczki z przeróżnymi dodatkami.
Są czekoladowe fontanny i dystrybutory gorącego, gęstego napoju, na widok którego aż ślinka cieknie. Refleksja, co do zawartości kalorii w jednej, niewielkiej filiżance tego przysmaku, przychodzi dopiero później, po wysączeniu ostatniej słodkiej, czekoladowej kropli.
Obok stoisk z czekoladą, ulokowali się sprzedawcy chałwy, o różnym pochodzeniu, dodatkach i gatunku. Jest też mnóstwo owoców suszonych, orzeszków w czekoladzie, lizaków o fantastycznych barwach i kształtach oraz owocowych żelków. Są ciasta egzotyczne oraz te tradycyjne, wypiekane według naszych rodzimych receptur. Wzrok przyciągają także miody i różne gatunki świeżo palonej kawy.
Na uwagę zasługuje stoisko oferujące oryginalne oscypki z Zakopca w … czekoladzie. A jakże, wszak to festiwal czekolady.
Oprócz tego, sporym zainteresowaniem cieszy się stoisko z nalewkami, ponieważ te można degustować.
Podsumowując, warto odwiedzić stoiska festiwalowe, które zapraszają dzisiaj do godziny 20, w sobotę od 10 do 20, w niedzielę zaś od 10 do 18.00.