Konkurs ,,Słodkie wypieki – ciasta regionalne” rozstrzygnięty!

Foto: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Koprzywnicy

W niedzielę na dziedzińcu zamkowym  odbyła się wielka rywalizacja kulinarna, pomiędzy gminami powiatu sandomierskiego. O Srebrną Chochlę walczyły regionalne przysmaki z Dwikóz, Koprzywnicy, Samborca, Sandomierza i Zawichostu. Nie aromatyczne ciasto ze śliwkami, prosto z pieca gospodyń z Czyżowa Szlacheckiego, ale ,,burocorz” podbił serca jury.

Wczoraj w Sandomierzu rozstrzygnięto XVIII edycję konkursu pt. Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne. Jak informowaliśmy, motywem przewodnim zmagań konkursowych były w tym roku ,,Słodkie wypieki – ciasta regionalne”. 

Trzeba przyznać, że stoiska wszystkich gmin prezentowały się wspaniale, jednak zwyciężyć mogła tylko jedna drużyna. Najwięcej zachwytów zebrało stoisko z Koprzywnicy. Wyrób lokalny gospodyń z tej gminy – burocorz, pokonał wszystkie konkurencyjne przysmaki.  Oczywiście przepis na to pyszne ciasto jest owiany tajemnicą, ale znamy główny jego składnik – to buraki cukrowe. Z pewnością warto go spróbować. 

Oprac: Malgo La