Fasola z Wrzaw w całej Polsce!

Foto: Gmina Gorzyce

Jak informuje Gmina Gorzyce, na swoim portalu internetowym, Wrzawy staną się rozpoznawalne dzięki uprawianej tam … fasoli. Fasola wrzawska – produkt premium, produkt najwyższej jakości opatrzony unijnym certyfikatem Chroniona Nazwa Pochodzenia uprawiany m.in. na terenie gminy Gorzyce (powiat tarnobrzeski) od wczoraj dostępny jest w całym kraju. Można go kupić w sklepach sieci Biedronka.

Na półkach popularnej sieci sklepów pojawił się pasztet z fasolą wrzawską „Piękny Jaś”. Pasztet wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A. przez Zakład Mięsny Smak Górno Sp. z o.o. – Nie sądziłem, że kiedyś doczekam takiej chwili, może to zabrzmi dziwnie, ale z pewnym wzruszeniem patrzę na półki sklepowe. Bardzo się cieszymy, że nasza fasola staje się popularna, że interesują się nią już nie tylko indywidualni odbiorcy czy lokalne restauracje, ale trafia ona do sklepów w całym kraju. Dla nas to historyczna chwila – mówi Wacław Pyrkosz, prezes Stowarzyszenia Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” we Wrzawach. Zakład Mięsny Smak Górno, kilka miesięcy temu podjął współpracę z producentami fasoli wrzawskiej. Pierwszym owocem tej współpracy jest produkt, który od 13 lutego br. można kupić w Biedronce.

W gminie Gorzyce uprawa fasoli to jedna z głównych gałęzi rolnictwa. Średnio, rocznie produkuje się tu kilkaset ton fasoli, z tego obecnie 15 ton „Pięknego Jasia” sprzedawane jest jako produkt certyfikowany. O ten właśnie specjalny certyfikat Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” wystąpiło jeszcze 2007 roku. W tym samym roku organizacja otrzymała decyzję Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  o wpisaniu fasoli wrzawskiej do unijnego systemu, a w 2011 decyzją Komisji Europejskiej fasola wrzawska została wpisana na listę unijną, jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Obecnie stowarzyszenie zrzesza 7 członków produkujących certyfikowaną fasolę oraz 20, którzy produkują „jaśka” bez unijnego emblematu.

Fasola wrzawska to już produkt rozpoznawalny – sięgają po nią w swoich programach kulinarnych gwiazdy telewizyjne, zainteresowani  produktem są także krytycy kulinarni, jak np. Grzegorz Łapanowski, a także amatorzy dobrego smaku w programie „Ugotowani”. Fasola jest też bohaterką licznych programów śniadaniowych – była już w „Pytaniu na śniadanie”, czy „Dzień dobry TVN”.

Lokalna gwiazda ma się dobrze, jej walory smakowe dostrzegane są podczas organizowanych konkursów, gali czy targów. Jej smak doceniają również lokalne restauracje. Wrzawskie stowarzyszenie smakoszom poleca także swoje przetwory: fasolę w zalewie z solą i w pomidorach oraz pasty z dodatkiem suszonych pomidorów i wędzonych śliwek.

W 2015 r. ustanowiony został rekord Polski na przygotowanie zupy z fasoli. Ponad 365 l wybornej „fasolki” przyrządzało grono szefów kuchni z regionalnych restauracji wraz z paniami z koła gospodyń wiejskich w Gorzycach.

Warto podkreślić, że fasola jest znakomitym uzupełnieniem diety, szczególnie tych osób, które nie mogą spożywać glutenu. Fasola jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i wielu minerałów.