“Kobiety Przyszłościowe” z Bojanowa nie rezygnują z tradycji kuchni lasowiackiej

Foto: Urząd Gminy Bojanów

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „Kobiety Przyszłościowe” w Bojanowie realizuje projekt pod nazwą “Zasmakuj w tradycji”. Jak sama nazwa wskazuje, to właśnie powrót do tradycyjnego gotowania, na bazie starych receptur, stanowi główne założenie projektu. Ale nie tylko. Owszem, ma być zgodnie z tradycją, lecz z wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń gastronomicznych, przy jednoczesnej aktywizacji lokalnej społeczności. Z pewnością to doskonała forma promocji lasowiackiego dziedzictwa kulinarnego.

Projekt „Zasmakuj w tradycji” odbywa się w ramach grantu pn. Zakup wyposażenia do miejsc, wspierających dziedzictwo kulinarne obszaru Lasowiackiej Grupy Działania. Jego celem nadrzędnym jest zachowanie dziedzictwa lokalnego. A konkretnie – doposażenie obiektów oraz organizacji pozarządowych (Stowarzyszeń, OSP oraz KGW) z obszaru LGD, których działalność statutowa umożliwia prowadzenie działań, promujących lokalną kulturę i dziedzictwo lokalne.

Otrzymany grant w kwocie 7.286,00 zł pozwolił stowarzyszeniu doposażyć i zmodernizować pomieszczenia w budynku remizy Ochotniczej Straży Pożarnej w Bojanowie. To właśnie tu grupa docelowa, czyli osoby 50+, rozwija swe pasje kulinarne, przygotowując potrawy kuchni lasowiackiej.

Warsztaty kulinarne podzielono na trzy etapy. Pierwszy dotyczy przygotowywania dań głównych na podstawie tradycyjnych przepisów. Podczas tego etapu uczestnicy zdobędą również wiedzę z zakresu dekoracji stołów na różne okazje. Drugi etap warsztatów obejmuje przygotowanie sałatek i zimnych zakąsek, po czym odbędzie się pokaz i nauka dekoracji potraw.

Bohaterami ostatniego etapu zajęć będą smakowite ciasta i desery. Co ważne, podczas tych zajęć zaplanowano także kurs savoir-vivre’u. Na zakończenie warsztatów powstanie ilustrowana broszura z przepisami. Z pewnością ich zbiór ułatwi pracę organizującym przyjęcia i imprezy okolicznościowe oraz usprawni przygotowywanie posiłków gospodyniom domowym.

Zakupiony sprzęt i wyposażenie kuchenne tj. podgrzewacze do potraw, termosy do transportu żywności, witryna chłodnicza oraz stoliki, będą w przyszłości umożliwiały rozwój pasji i zainteresowań kulinarnych uczestników następnych zajęć. Te z kolei zaowocują wzbogaceniem wiedzy lokalnej na temat dziedzictwa kulinarnego, dalszą aktywnością miejscowej społeczności oraz tak ważną integracją międzypokoleniową.

Źródło: Gmina Bojanów                                                                                          Oprac: Malgo La