Solidarni z autyzmem, czyli „Gotowanie na niebiesko” w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Grębowie

Pod koniec czerwca w SOSW w Grębowie został rozstrzygnięty konkurs „Gotowanie na niebiesko"

Foto:SOS-W w Grębowie

Uroczyste wręczenie nagród  w konkursie „Gotowanie na niebiesko” pod koniec czerwca w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Teresy i Seweryna Dolańskich w Grębowie, było zwieńczeniem obchodzonego w kwietniu Dnia Świadomości i Wiedzy Na Temat Autyzmu.

W związku z przypadającym 2 kwietnia Dniem Świadomości i Wiedzy Na Temat Autyzmu, terapeuci zorganizowali konkurs dla dzieci i rodziców, w którym  trzeba było stworzyć potrawy z niebieskim akcentem.

Akcent musiał być niebieski, bo to kolor solidarności z autyzmem.  Niebieski, najgłębszy z kolorów, to  kolor niewinności i nadziei i dlatego najlepiej koresponduje z autyzmem, uznawanym za tajemnicze zaburzenie,  które powoduje, że osoby na nie  cierpiące, odbierają świat w sposób odmienny.

Celem akcji była edukacja najmłodszych oraz zwrócenie uwagi na problemy osób z autyzmem. Terapeuci przygotowali propozycje ćwiczeń i zabaw oraz filmików edukacyjnych, dzięki którym starali  się przybliżyć  tematykę autyzmu oraz pokazać świat z perspektywy dziecka z autyzmem.

W głosowaniu internautów na profilu facebookowym  zwycięzcą konkursu została  Jolanta Gorczyca z dziećmi. Wyróżniono też dwie osoby z największą liczbą głosów:  Elżbietę Domańską – Hołody   oraz  Monikę Kaczor z synem.

Nagrodami w konkursie były trzy torty przygotowane w SOSW Grębów przez Agatę Biesiadecką,  nauczycielkę przedmiotów zawodowych gastronomicznych.  Oprócz tego uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy,  niebieskie bezowe lizaki oraz przybory kuchenne.

Źródło: Starostwo Powiatowe w Tarnobrzegu