Oprac: Malgo La
Jak zapowiadaliśmy, Biblioteka Jagiellońska przygotowała dla czytelników szereg niespodzianek, które umilać nam mają czas oczekiwania na wznowienie jej działalności. W pierwszym dniu, rozpoczynającym Tydzień Bibliotek, ,,Jagiellonka” zaproponowała nam rozpustę dla podniebienia – przepis na pyszne ciacho OUZIN. Teraz, na swoim profilu portalu społecznościowego, zachęca nas do kolejnej, kulinarnej przygody.
Dzień drugi Tygodnia Bibliotek przeniesie nas do kuchni gospodyni oszczędnej.
Jeśli poszukujecie pomysłu na obiad rodem z wieku pary i elektryczności, dobrze trafiliście. Wszystkich rządnych wyzwań Czytelników zapraszamy do zapoznania się z książką Marii Gruszeckiej pt. ,,Illustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń: smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich, według kuchni krakowskiej, litewskiej, francuskiej i wiedeńskiej: z uwzględnieniem higieny i dyetetyki, z podaniem dyspozycyj na stosowne obiady każdego dnia całego roku, sposobu podawania potraw, ubierania stołu i przyjmowania gości; z osobnym rozdziałem o kuchni kartoflanej […]”.
Publikację można przeglądać zostając w domu na stronie Cyfrowej wypożyczalni międzybibliotecznej książek i czasopism naukowych Academica (https://academica.edu.pl/reading/readSingle…)